Saturday, February 9, 2013

laksa utk seha

seha, aq x pandai nk tulis resepi lah... hahaha...
harap-harap ko paham lah ye... huhu

________________________________________________________________________________

laksa tu ko rendam dulu (before ko nk start), pastu ko rebus sx dgn telur ayam.. jimat gas.. hehe .. dh lembut, tutup api & toskan..rebus laksa 2 sambil2 nk tggu kuah mendidih..

bahan-bahan buat kuah :
-1kg or 2 kg ikan kembung (guna ikan lain pon boleh..gna ikan besar yg isi tebal lg senang sbb kurg tulang)
- 17-20 batang cili kering rendam dalam air (kalau ko gna cili yg dh blend siap2, letak lah dlm 2 senduk ke..)
-6 keping asam gelugor (utk rebus dgn ikan)
-asam jawa or asan keping (ni utk rasakan asam pd kuah..kena adjust2)
-1 biji bawang besar
-1 or 2 kuntum bunga kantan
-daun kesum
-garam
-air secukupnya

cara-cara:
1. baca bismillah..
2. rebus ikan dgn asam keping..air sama paras or kurang skit dgn ikan. dah mendidih tutup api, kemudian asingkan air rebusan td supaya ikan akan cepat sejuk & boleh trus asingkan isi dgn tulang2. air rebusan & asam keping yg dh guna tu xyah buang, guna utk sekali blend isi ikan nnt.
3. agak- agak dh nk selesai asingkan isi & tulang2 ikan tu, ko letak periuk atas dapur. then ko blend cili kering & bwg besar tu dulu ( lg best klau ko masukkan sx sebelah bunga kantan & skit duan kesum). pastu ko tuang cili yg dh diblend tu dalam periuk, buka api kecik biar cili tu masak dulu...pastu baru ko msukkan isi ikan yg dh diblend guna air rebusan td & blend sx dgn asam keping yg guna masa rebus ikan td. kemudian tmbah air biasa or ko nk blend tulang2 ikan td & tapis amik air dia je...tulang tu buang..
4. dh settle tu, ko belah empat bunga kantan pastu masukkan dlm kuah. ko basuh2 daun kesum pastu masukkan dlm kuah. ko perah asam jawa pastu masukkan slm kuah. pastu ko ttup periuk. bila dh mendidih ko tgk lah kepekatan kuah tu..kalau rasa pekat sgt nk tmbh air lg tambah, kalau dh okey, ko masukkan garam.. then rasa kuah tu...tambah2 apa2 yg patot mcm garam ke asam ke.. kalau x ckup pedas kuah tu, ko potong cili api sbg ulam2.. lg best!
5. baca doa makan .

ulam-ulam:
-telur rebus
-timun
-bawang besar
- cili api
-daun cenohom (extra)
-pucuk gajus (extra)
- fishcake (optional, aq suka makan laksa dgn fishcake..hiris nipis-nipis)


No comments:

Post a Comment